Dědečkův betlém

Dědečkův betlém

Pohádka o putování za Ježíškem

Představení zavede diváky do chaloupky řezbáře. Je to vlastně dědeček dvou rozpustilých vnuček. Poklidná zimní nálada naplňuje štědrovečerní pohodu. Nejlepší chvíle postavit betlém z čerstvě vyřezaných figurek a připomenout si pradávný příběh o putování za narozeným Ježíškem. Před zraky zvědavých vnuček tak náhle ožívá nejen příběh, ale také vyřezané figurky a dávné zvyky vánočního období. A to vše je doprovázené vánočními koledami a písněmi, které k příběhům postaviček, jež putovali do Betléma, bezpochyby patří.

Právě pro své pojetí je tato nová divadelní pohádka velice technicky náročná a proto se na ní pracovalo bezmála celý rok. Důležitou součástí představení je totiž film, který se promítá na závěsy, které tvoří hlavní část scény a nahrazují kulisy.

Důležitou inspirací pro tvorbu scénáře k tomuto titulu je skutečný betlém vytvořený před zhruba sto padesáti lety lidovým řezbářem Antonínem Schemberou. Lze jej vidět v Oblastním muzeu v Mostě. Zachovalou část zmíněného betléma tvoří asi na stopadesát nejrůznějších figurek, zvířátek, obytných stavení a dalších doplňků. Nechybějí veselé postavičky spících pastýřů, koně, ovečky, psi, kozy ale i velbloud, který putuje spolu s třemi mudrci z dalekého východu. Tento betlém v době tvorby a příprav byl středem spolupráce mezi Divadlem Rozmanitostí a Oblastním muzeem v Mostě v čele s velice ochotnou a v oboru znalou paní ředitelkou PhDr. Libuší Pokornou. Oblastní muzeum i vystavený Schemberův betlém též posloužili pro natáčení většiny filmových záběrů a animací využitých v našem představení.

Hrají: Petr Čulík, Tereza Karásková, Tereza Lišková, Emil Preisler, Jitka Raková, Petr Rak, Miloslav Stejskal, Adam Šmejkal, Zdeněk Turek, Pavel Zikmund
Autor: Kateřina Fixová, Antonín Klepáč
Režie: Antonín Klepáč
Žánr:představení pro děti
Délka:60 min.
Upozornění:Každý divák bez rozdílu věku musí mít vlastní vstupenku.
TOPlist TOPlist