Divadlo pohádek

Petr Mikeska

Narodil se v Praze, kde vystudoval Gymnázium a VOŠ hereckou, kterou ukončil v roce 1997 absolventským představením „Veslo a růže“, role Vojtěcha. Ještě během studia nastoupil do svého prvního angažmá v Městském divadle v Mostě – Nikola Šuhaj (Balada pro banditu) a v témže roce byl angažován do Západočeského divadla v Chebu - Fanfán (Fanfán Tulipán), Orestes (Orestes), Švanda (Strakonický dudák), George Gibbs (Naše městečko), Mortimer Brewster (Jezinky, bezinky).

V roce 1999 odešel na tzv. volnou nohu a hostoval v pražském Divadle pod Palmovkou – Théo (Edith a Marléne), Zimin (Letní hosté), Mladý inspicient (Eurydika) a v Divadle Gong – Kníže (Bílá labuť), On (Pod střechami Paříže). V pražském Divadle AHA nastudoval titulní roli Werthera ve hře J. W. Goetha „Utrpení mladého Werthera“.

Od sezóny 2001/2002 je angažován v Městském divadle Mladá Boleslav, kde do dnešního dne vytvořil něco kolem třiceti rolí – např. Harold Chase (Harold a Maude), Bill Starbuck (Obchodník s deštěm), Stanley (Tramvaj do stanice Touha), Lofter (Lofter aneb Ztracená tvář), Tiberge (Manon Lescaut), Serpuchovskij (Příběh koně), Konstantin Treplev (Racek), Georges Duroy (Miláček), Puk (Sen svatojánské noci), Mefistofeles (Faust a Markétka) či Dr. Henry Jekyll (Dr. Jekyll & Mr. Hyde).

V roce 2006 zakončil studia režie a dramaturgie činoherního divadla na pražské DAMU absolventskou inscenací Euripidovy hry „Orestes“.)

Režie v Městském divadle Mladá Boleslav – Dům Bernardy Alby – F. G. Lorca, Sebevrah – N. Erdman, Zlomatka – M. Gelardi, Naše městečko – T. Wilder.

Je principálem Divadla ANFAS Praha, kde působí jako herec a režisér.


TOPlist TOPlist